5 Tem 2011

Glisemik İndeks (Şeker Yükü) Nedir?

Metabolik balans'a başlamadan önce böyle bir tıbbi terimin adını dahi duymadığımı, duysam bile pek üstüne düşmediğimi, okuduğum bir kitapta (yedikçe zayıfla), bu konuya değinildiğini fakat üstü kapalı okuyup geçtiğimi hatırlatarak makaleme başlamak istiyorum.

Devam ettiğim diyetimin 1,5 aya yaklaştığı bilgisini de verdikten sonra tam bu noktada toplam verdiğim kilonun da 12,5 olduğunu söylemem gerekiyor. :) Bu paragraftan sonra bir MAŞALLAH bekliyorum sizden.

Metabolik balans diyetimde öğrendim ki ; Bir gıdanın veya karbonhidratın glisemik indeksi onun kan şekerini yükseltme özelliği imiş. Kan şekeri ne kadar hızlı yükselirse o denli hızlı düşüş gerçekleştiriyor; ve bu hızlı kan şekeri düşüşü çok kısa sürelerde açlığa; açlık ta birşeyler atıştırma ve yemek yeme eylemine dönüşüyor.

Beslenme programımda Glisemik indeksi düşük gıdalara yer veren metabolik balans diyetimde 1,5 aydır herhangi bir şekilde açlık çek-me-dim.!

Glisemik indeksi yüksek olan ve düşük olan gıdalarla ilgili yaptığım bir araştırmanın sonucunu aşağıda sizlerle paylaşmak istiyorum :

- Glisemik indeksi yüksek (Rafine) işlenmiş olanlar : 

Beyaz Un
Beyaz Şeker
Beyaz Pirinç
Reçel
Paket halinde Patates
Cips
Makarna
Spagetti
Kek, ekmek gibi hamurların ana maddesi

- Glisemik indeksi düşün (Rafine) edilmemiş olanlar : 

İşlenmemiş şeker kamışı (kara şeker)
Kepekli Pirinç (esmer)
Meyve
Bütün halinde Patates
Kuru fasulye ve diğer baklagiller
Kepekli makarna
Kepekli Spagetti

Bu yararlı bilgileri de ekledikten sonra herkese sağlıklı yaşayabilecekleri bir vücut, huzur diliyorum.

** Önemli not : Bu makaledeki bilgilerin bir kısmı arama motorlarından derlenmiştir, tavsiye niteliğinde değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlar sizin yorumlarınızı önemsiyor; Lütfen yorumunuzu bırakınız.